Cerreto Guidi
REPORTS

Cerreto Guidi, un orășel toscan autentic

Cerreto Guidi are multe motive pentru a fi vizitat, fiind una dintre puținele ldestinații unde se poate ajunge pe tot parcursul anului, călătorul ocazional având posibilitatea de a admira localitatea (în interiorul zidurilor foarte vechi) și spectaculosul peisaj toscan. Situat pe un deal, în apropiere de San Miniato, Vinci și Empoli, acest oraș medieval este poziționat la nord-est de cele mai mari mlaștini din provincia Toscana și la numai treizeci de kilometri de capitala Florența.

Cerreto Guidi

Accesibil cu mașină, bicicleta sau transportul public, micuțul orășel oferă oaspeților o istorie bogată, un castel în ruine și o superbă vilă ce a aparținut puterniciei familii de’Medici. Alături de reperele istorice, turiștii vor fi întâmpinați de restaurante tradiționale, festivaluri și mici magazine. Poziționat între Florența, Lucca și Pisa, Cerreto Guidi poate fi o destinație de vacanță ideală, în special în sezoanele de primăvară și toamnă. Locația orașului este o parte esențială a istoriei sale; situat într-un loc puternic fortificat (datorită poziției înalte pe care o ocupă), Cerreto Guidi domină zona unde râul Arno se întinde către câmpiile dinspre Pisa și, foarte important, se află în apropiere de vechea rută de pelerinaj Via Francigena. Prima mărturie documentară a orașului apare undeva în jurul secolului al VIII-lea – sub alt nume, Cerreto in Greti – un nume care derivă din cuvântul latin ce desemnează abundența pădurilor de stejari din zonă. Orașul este citat pe un document (datat la anul 780), potrivit căruia trei frați nobili din Pisa au donat o micuță biserică orașului Greti – ordinului benedictin din San Savino – în apropiere de Calci. Orașul a fost denumit adesea Greti, o referire la crestele dealului abrupt din apropiere de râu, loc ce a servit drept punct de apărare naturală împotriva deselor reversări ale râului Arno. Însă, numele micuțului oraș a suferit o schimbare atunci când puternica familie Guidi s-a stabilit în interiorul zidurilor sale, prezența lor pe acest domeniu fiind documentată încă din anul 1086. La puțin timp după ce a intrat în posesia orașului, Conti Guidi – un lord feudal din Casentino – a înlocuit cuvântul Greti cu cel provenit din familia care stăpânea atunci locul (probabil și pentru faptul că aveau puterea să facă acest lucru). Dacă familia Guidi a dat numele orașului, familia de’Medici a oferit posterității forma actuală – așa cum este cunoscută astăzi. Cosimo I de’Medici, Marele Duce de Toscana, a considerat locul potrivit pentru relaxare, mai ales că această locație oferea și unele dintre activitățile sale preferate: vânătoarea și plimbările lungi în mediul rural. Astfel, Cosimo I a decis să stabilească în apropiere de mlaștinile din Fucchecio și Stabbia, el hotărând să construiască o cabană de vânătoare – mărimea impresionantă a construcției oferind o idee despre cât de importantă era vânătoarea pentru Marele Duce. În ce privește obiectivele ce pot fi vizitate în Cerreto Guidi, o primă oprire trebuie să o faceți la ceea ce este cunoscut drept „Castelul familiei Guidi”. Denumit Rocca di Cerreto Guidi, el era poziționat odată în centrul orașului, localitatea fiind compusă din cercuri concentrice. Aceste străzi sunt încă vizibile, dar castelul, ridicat în cursul secolului al XIV-lea, nu mai există.

Cerreto Guidi

Castelul și multe dintre turnurile sale – care făceau parte din sistemul defensiv al orașului – au fost demolate, oferind adesea materialul de construcție pentru multe dintre vilele familiei de’Medici. De fapt, în timpul lui Cosimo I (circa 1500), castelul trebuie să fi fost deja în ruină, contele Guido Selvatico Guidi vânzând reședința Florenței în jurul anului 1273 (pentru a achita din datorii) și, de atunci, rămășițele acestuia fiind abandonate. Cu toate acestea, pe măsură ce vă plimbați pe străduțele întortocheate ale orașului, vă puteți imagina zidurile ce înconjurau vechea construcție a castelului conților de Guidi, în vârful dealului, în locul acestuia regăsind astăzi vila familiei de’Medici. Datorită excelentei poziționări, orașul domină întregul peisaj din zonă, astăzi o parte din deal fiind acoperit cu măslini – pentru a reduce alunecările de teren – plantațiile oferind unele dintre cele mai mari și calitative cantități de ulei de măsline din provincie. Un alt punct de interes îl reprezintă „Oratoriul San Rocco”, el fiind menționat oficial în anul 1575 – cu toate că se crede că a fost ridicat încă din secolele XIV sau XV. Multe orașe mici ar fi construit în această perioadă o biserică în onoarea „Sfântului Rocco”, el fiind considerat și patronul ciumei (oratoriul găzduind și un mic muzeu în onoarea sfântului – în cadrul Porta Fiorentina). De asemenea, în apropiere de biserica parohială San Leonardo și clopotniță, despre care se știe că datează din secolul al X-lea (dacă nu chiar mai târziu), se află situată Villa Medicea. Această bijuterie a fost complet restaurată de Marele Duce Cosimo I și găzduiește superbe obiecte de artă din secolul al XVI-lea, printre care spectaculoasele acoperișuri din teracotă glazurată (realizate de Giovanni della Robbia în 1511) și un extraordinar crucifix (realizat de Giambologna). Țînând cont de zona unde a fost ridicat orașul, în apropiere vom regăși aproape 2000 de hectare de mlaștini – Fucecchio – zona având în compunere părți din regiunile Florența, Prato, Pistoia, Lucca și Pisa. Această vastă zonă umedă, considerată cea mai mare mlaștină din peninsula italică, a jucat un rol strategic în regiune, astăzi ea fiind un loc destinat turiștilor – aceștia având ocazia să admire uimitoarele forme de faună și floră. Un loc considerat excepțional pentru aventuri distractive și educative, pentru toate vârstele. După cum vă menționăm anterior, în apropiere se regăsește Via Francigena, vechiul drum de pelerinaj care unea Canterbury de Roma (unea Anglia, Franța, Elveția și Italia), drumul fiind o parte importantă a rețelei de drumuri ce asigura pelerinilor calea spre desăvârșirea spirituală. Un drum ce acoperea aproximativ 1800 de kilometri, cel mai adesea pelerinii mergeau pe jos și, dacă avea noroc sau bani, cu ajutorul cailor sau a căruțelor. În fine, nu-mi rămâne decât să vă invit să vizitați această localitate, Cerreto Guidi fiind situat la numai treizeci de kilometri de Florența.

No Comments

    Leave a Reply