EVO - Chianti Classico DOP
FOOD & WINE

Despre proprietățile uleiului Chianti Classico DOP

Regiunea Chianti este de secole un loc de excelență culinară în peninsula italică. Totodată, Chianti nu este doar sinonimă doar cu vinul, ci și cu uleiul de măsline extra virgin Chianti Classico DOP – realizat pe numeroasele plantații de măslini înșirate de-a lungul dealurilor romantice din Toscana. De altfel, chiar marele Dante Aligheri îl face pe unul dintre personaje – Pier Damiani – să menționeze în canto XXI Paradiso „licoarea măslinei” produse la acel moment în Toscana.

EVO - Chianti Classico DOP

Încă din perioada lui Dante, măslinul și uleiul de măsline toscan atingea o arie foarte mare de vânzare, el fiind recunoscut pentru calitățile sale organoleptice, un produs care este încă legat de tradițiile și cultura locală. Producția de ulei de măsline în Chianti este atestată începând cu anii 1300, la mijlocul Evului Mediu, atunci când pădurile au început să fie tăiate pentru a face loc viței de vie și plantațiilor de măslini. De atunci, măslinul a schimbat peisajul toscan și a contribuit la succesul economiei regionale, produsul intrând în bucătăria locală – de la cele mai simple rețete și până la cele mai sofisticate – ca unul dintre cele mai importante ingrediente locale. În ce privește producția acestui sortiment alimentar, uleiul de măsline Extra Virgin Chianti DOP este obținut din patru soiuri de măsline: Frantoio, Leccino, Moraiolo și Correggiolo și cu un maxim de 20% din alte soiuri. Frantoio produce un ulei fructat și ușor picant, în timp ce Lecciano este mai dulce și aromat, Moraiolo fiind ușor amar și Correggiolo mai delicat și cu note fructate. Important pentru măslinii din regiunea Chianti o reprezintă și solul, acesta fiind calcaros sau argilos, în cea mai mare parte colinar – chiar și la peste șase sute de metri deasupra mării – în funcție de zonele de producție. Reglementarea severă, introdusă în 1999, an în care uleiul de măsline din zonă a primit Denumirea de Origine Protejată (DOP), specifica foarte clar zonele și modalitățile de producție, indicând toate districtele din provinciile Siena și Firenze în care se realizează uleiul de Chianti. În ce privește recoltarea măslinelor, această operațiune se face manual – în cursul lunii octombrie, înainte de maturarea completă – până maxim la finalul lunii decembrie. Ulterior, măslinele se introduc în morile de măcinat – în maxi 24 de ore de la recoltare – și se produce un ulei cu aciditate scăzută, cu o cantitate ridicată de acid oleic și antioxidanți fenolici, valorile fiind mai mari de 150 ppm. Pentru a proteja modalitățile de producție, în regiune a fost creat Consorzio Olio DOP Chianti Classico – cei 250 de membri înregistrați în acest moment fiind obligați să respecte un regulament foarte strict în ce privește calitatea uleiului de măsline toscan.

EVO - Chianti Classico DOP

Chianti Classico DOP este ulei de culoare verzuie, cu reflexii aurii și aromă fructată, gustul fiind unul savuros, cu note discrete de citrice și condimente (intense, dar nu excesive), alături de anghinare, cardon și nuci de pin. Cantitatea mare de acid oleic face din uleiul de măsline un aliat puternic în tratarea colesterolului și un bun stimulent pentru afecțiunile biliare. O sută de grame de ulei de măsline din Chianti au circa 900 Kcal și o cantitate relevantă de vitamina E și polifenoli, produsul având calități puternic antioxidante. Spre deosebite de alte soiuri realizate în Italia, aciditatea uleiului Chianti Classico DOP este mai mică de 0,5% – în comerț fiind disponibile și uleiuri de Chianti aromate: rozmarin, lămâie sau piper negru. În ce privește utilizarea uleiului, el este potrivit în păstrarea și marinarea diferitelor legume – oferindu-le o notă aromatică mult mai intensă. De asemenea, pentru a putea beneficia de calitățile speciale ale acestui ulei, sugestia naostră ar fi să-l păstrați în sticla originală, departe de lumină și la o temperatură situată între 12 și 20° Celsius), respectând termenul de valabilitate înscris pe etichetă (maxim un an și jumătate de la data îmbutelierii). Uleiul de măsline Chianti Classico DOP EVO poate fi servit pur și simplu, cu o felie de pâine, având astfel ocazia să savurați integral notele sale aromatice și, dacă sunteți în Toscana, neapărat să-l serviți cu pâinea fără sare (un sortiment tipic pentru Toscana). Chianti DOP este ingredientul perfect pentru supele realizate în provincie, în salatele de crudități, toast-uri și legume pe grătar. Interesantă este asocierea cu Mozzarella di Bufala și Basilico Genovese, un amestec excelent de arome specific italiene. O serie de rețete regionale sunt, de asemenea, disponibile pentru cei care iubesc acest ulei, amintind aici „Ribollita”, „Papa al Pomodoro” sau supele de varză neagră, în care Chianti DOP trebuie adăugat în stare crudă – pentru a simții întreaga lui aromă. În fine, cu un asemenea produs de calitate, era inevitabilă organizarea unui festival dedicat – evenimentul „Chianti d’Autunno” având loc (în mai multe zone din provincie) pe toată durata toamnei, oaspeții având posibilitatea să deguste diferitele sortimente de ulei de măsline, precum și de a vizita unitățile de producție și plantațiile de măslini.

No Comments

    Leave a Reply