ART & CULTURE

Montegrappa, ediție aniversară Leonardo da Vinci

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la trecerea în neființă a lui Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele artistic de „Leonardo da Vinci”. Unul dintre cele mai reprezentative nume ale „Renașterii Italiene”, Leonardo a fost – în perioada de apogeu – un spirit universalist: pictor, arhitect, inginer, inventator, anatomist și cartograf, sculptor și scriitor, el fiind considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator și spiritul inventiv și-a pus amprenta asupra epocii, Leonardo fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaitâlnită până atunci, animat de o imaginație fără precedent în istorie.

Montegrappa, Leonardo da Vinci

Este considerat unaul dintre cei mai mari inovatori în domeniul picturii și unul dintre cei mai mari inventatori, multe dintre creațiile lui fiind aduse „la viață” în zilele noastre, aparatele imaginate de el fiind perfect funcționale (ca principiu de lucru). Deși se fac speculații asupra metodelor sale empirice de studiu, vizunea lui Leonardo da Vinci asupra lumii este mai degrabă logică decât misterioasă. „Omul Vitruvian” (numele complet fiind Le proporzioni del corpo umano secondo Vitruvio) este un desen realizat în 1490, însoțit de comentarii asupra operei arhitectului Vitruvius, o imagine iconică și un adevărat simbol al Renașterii. Lucrările rămase în urma lui, amintind aici picturile, desenele și caietele cu note științifice, constituie o contribuție de o inestimabilă valoare pentru cultura umană, pentru artă, dar mai ales pentru știință, rivalizând doar cu opera unui alt mare contemporan – Michelangelo Buonarotti. Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput diferite mașinării de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele. Cum Leonardo a fost unul dintre personajele semnificative ale istoriei universale, Montegrappa onorează figura complexă a artistului, printre familiile de instrumente de scris ale mărcii italiene regăsind și una cu adevart specială: „Genio Creativo”. Lansată sub numele „Rennaissance Man: Leonardo da Vinci”, colecția sărbătorește o jumătate de mileniu de la moartea acestui artist complex. Un tribut adus morții lui Leonardo, colecția Montegrappa oferă pasionaților instrumente de scris și rollere, fiecare ediție fiind limitată la 500 de exemplare unice, numerotate. Instrumente de scris ce reflectă tocmai spiritul ingenios al artistului italian, piesele prezente în colecție fiind fabricate din materiale contrastante, îmbinând natura cu tehnologia: lemn fin de măslin (pentru corpul instrumentului de scris) și oțel inoxidabil satinat cu detalii din alamă pentru capac și diferite ornamente. Astfel, capacul este modelat sub o formă specifică epocii lui Leonardo, reprezentând un element de principiu al construcției și mecanicii. Carcasa și semnătura clipului de prindere sunt realizate din oțel inoxidabil, modelat conform conceptelor geometrice majore ale lui Leonardo da Vinci. În același timp, interiorul capacului este realizat din alamă, un metal utilizat deseori de inginerii din perioada în care a trăit artistul. Sculpturile prezente pe capac sunt inspirate din desenele și schițele sale tehnice, secțiunea de prindere – din oțel inoxidabil – fiind decorată cu sculpturi din laser ale jumătăților de lună stereometrice ale lui Leonardo, așa numitele transformări ale „lunulelor”.

Instrumentul de scris este alimentat de o pompă, în timp ce penița este realizată din aur de 18 K. În plus, pentru a transmite aprecierea pe care o poartă Montegrappa geniului creator al lui da Vinci, ambalajele în care sunt livrate intrumentele de scris respectă unele dintre creațiile artistului: vehiculul de luptă imaginat de Leonardo da Vinci sau o cutie dreptunghiulară cu desene inspirate din schițele acestuia. În acest punct al poveștii noastre, ținând cont de și prezentarea spectaculoasă a instrumentelor de scris Montegrappa, este bine să amintim că Leonardo da Vinci a fost considerat unul dintre cei mai mari ingineri ai timpului său. În scrisoarea de prezentare trimisă ducelui Ludovico Sforza (Il Moro), Leonardo afirmă că este capabil să construiască diferite mașinării de luptă, capabile să apere orașul în cazul unui asediu. De altfel, atunci când a fugit la Venezia (în 1499), Leonardo și-a găsit imediat o slujbă de inginer militar, el fiind autorul unui sistem de baricade capabile să protejeze orașul de atacuri din exterior (el realizând chiar și un proiect de deviere al râului Arno – în colaborare cu Niccolò Machiavelli). De altfel, printre notele artistului au fost găsite și schițele unor invenții – multe dintre ele inutile sau fanteziste – precum un instrument muzical (viola organistă), un cavaler mecanic (robot) sau un tun cu abur – dar și unele extrem de utile, precum pompe hidraulice, mecanisme reversibile sau proiectile de mortier. În 1502, Leonardo a desenat un pod suspendat, ca parte a unui proiect mai amplu inițiat de sultanul Baiazid al II-lea, podul fiind destinat să traverseze Cornul de Aur. Din păcate, sultanul nu a acceptat proiectul, considerându-l irealizabil. Însă, cum istoria ne arată că unele inițiative sunt geniale, podul imaginat de Leonardo a fost realizat în 2001, atunci când podul Vebjørn Sand Da Vinci Project – având la bază concepția artistului renascentist – a fost conceput și realizat în Norvegia. Practic, odată cu realizarea acestui pod, multe dintre proiectele lui Leonardo da Vinci s-au dovedit fezabile. Este tocmai ceea ce sărbătorește compania italiană Montegrappa, colecția „Genio Creativo” oferind un omagiu inventivității lui Leonardo da Vinci, el fiind cunoscut (și) pentru scrierile de mână realizate de-a lungul vieții (se știe că el putea să scrie de la dreapta spre stânga, în oglindă), simplitatea naturală și complexitatea intelectuală a meșteșugului său fiind întruchipate de finețea detaliile și expertiză companiei italiene. În fine, trebuie să amintesc că instrumentele de scris Montegrappa se regăsesc și în România, ele fiind comercializate prin intermediul Luxury GS (www.luxurygs.ro).

No Comments

    Leave a Reply