Pitigliano
REPORTS

Opt motive pentru a vizita sudul provinciei Toscana

Suntem deja în luna martie a anului 2019, sezonul călătoriilor fiind foarte aproape. Evident, m-am gândit să vă ofer o parte din frumusețile Toscanei. Uitați de Florența, Siena, Pisa și oferiți o șansă altor regiuni din Toscana – locuri unde veți întâlni localnici amabili, peisaje superbe, orășele mici și pitorești – anul 2019 putând fi dedicat plimbărilor în aer liber și descoperirii unora dintre cele mai spectaculoase locuri din provincie. Prin materialul următor, voi încerca să vă ofer șapte motive pentru a „evada” în această parte a Italiei.

Saturnia Cascate del Mulino

Așadar, prima oprire o facem la „Saturnia Cascate del Mulino”, izvoarele termale de aici fiind fierbinți încă de pe acum. La propriu și la figurat. Cascada dispune de ape cu o temperatură de 37° celsius și bazine naturale extrem de populare. Este destul de greu să găsești o altă destinație în lume cu atât de multe izvoare, calitatea curativă a apelor fiind una extrem de apreciată. Cum afluxul de turiști (însoțit de cel al localnicilor) este unul în creștere, zona a cunoscut o serie de îmbunătățiri…  printre ele regăsind piscine din travertin și o zonă de parcare mărită substanțial – bazinele cu apă termală fiind deschise 24 de ore din 24.

Morellino Scansano

O a doua propunere presupune una dintre băuturile pentru care Toscana este renumită, și anume –  vinul. Pentru cei care iubesc vinurile de Chianti, Morellino Scansano este unul dintre vinurile realizate în partea sudică a Toscanei. DOCG-urile roșii sunt produse pentru a fi asortate cu mâncăruri bogate, precum și pentru pastele ce definesc această parte a țării. Pentru cei care doresc să guste din această băutură, recomandarea mea ar fi să treceți paragul „Cantina Cooperativa Vignaioli del Morellino di Scansano”, o societate fondată în anul 1972 – ce include 160 de viticultori – din jurul orașului Scansano, oaspeții putând beneficia de un tur complet al podgoriilor și de degustări însoțite de specialiști.

Pellicano - Porto Ercole

Evident, din peisaj nu puteau lipsi stelele Michelin, acestea fiind distribuite nu numai în principalele orașe ale Italiei, sudul provinciei Toscana beneficiind de câteva restaurante cu renume internațional. În zona rurală regăsim restaurante care oferă unele dintre cele mai apreciate preparate. Printre acestea, regăsim „Il Pellicano” din Porto Ercole, „Il Silene” din Seggiano și „La Trattoria di Enrico Bartolini” din Castiglione della Pescaia, fiecare având câte o singură stea Michelin. Totodată, „Bracali” din Massa Marittima și „Da Caino” din Montemerano beneficiează de două stele Michelin (cel din urmă inaugurând și un mini-restaurant – Il Giardino di Caino – unde puteți savura preparate realizate de Chef Valeri Piccini).

Roselle

La începutul acestui an, o echipă de arheologi au descoperit o zonă cu rămășițe de mamuți și neanderthalieni, aceștia bucurându-se de o perioadă optimă de viață înainte ca „Epoca de Gheață” să acopere regiunea în urmă cu aproximativ 170 de mii de ani. În acest moment vizitarea oaselor nu este încă disponibilă marelui public, dar numai faptul că un astfel de sit se află în Toscana constituie un bun motiv pentru a vizita Roselle. De asemenea, mai aveți posibilitatea să admirați ruinele civilizațiilor etrusce și romane, amintind aici de băile termale și templul ridicat în secolul I d.Hr.

Giro d'Italia

Giro d’Italia este una dintre cele mai cunoscute și grele competiții din lume, evenimentul desfășurându-se anul acesta și (prin) in regiunea Maremma. Zona reprezintă una dintre cele mai căutate de către cicliștii din întreaga lume, sute de trasee făcându-și loc prin pădure, peisaje spectaculoase și destinații aflate la malul mării. Dacă doriți să admirați celebra cursă, singura modalitate o reprezintă consultarea calendarului oficial sau a punctelor de informare turistică, Giro d’Italia urmând să treacă prin localitățile Orbetello, Marsiliana, Manciano și Pitigliano în zilele de 13 și 14 mai.

Capalbio - Maremma

Considerat unul dintre cele mai frumoase sate din întreaga Peninsulă Italică, Capalbio își așteaptă oaspeții cu zidurile sale impresionante. O destinație aflată pe agenda multor „exploratori” moderni, satul se regăsește în regiunea Maeremma, el devenind oficial un „Borgo Più Bello d’Italia” – o distincție care celebrează nu numai priveliștile spectaculoase ale mării și ale splendidei zone rurale, dar și incredibilele sale plaje și clădiri de patrimoniu.

Giardino dei Tarocchi

Peisajele Toscanei te pot păcăli cu siguranță, satele rurale și tradițiile neschimbate de sute de ani oferind unele dintre cele mai frumoase și căutate priveliști din Italia, însă, cu siguranță, nu te-ai fi așteptat să descoperi lucrări de artă ce îl au ca sursă de inspirație pe celebrul Antoni Gaudí. Situată în Capalbio, Giardino dei Tarocchi este o grădină în aer liber ce beneficieaza de 22 de opere de artă ce au avut ca sursă de inspirație mozaicurile celebrului arhitect spaniol. Cum anul 2019 este și un an aniversar – grădina marchează 40 de ani de la înființarea ei – trebuie să țineți cont și de evenimentele ce însoțesc aniversarea.

Albero della Fecondità (Massa Marittima)

Albero Della Fecondità este o frescă unică, ce datează din secolul al XIII-lea, această împodobind zidul unei fântâni situate la doar câțiva pași de spectaculosul „Duomo Massa Maritimă” – femeile reprezentate pe această opera artă recoltand fructe în formă organului genital masculin. Despre frescă se crede că încuraja fertilitatea celor care veneau să se spele zilnic aici, monumentul beneficiind de o restaurare recentă, fiindu-i redată strălucirea de odinioară.

No Comments

    Leave a Reply