Orbetello
REPORTS

Orbetello, o splendidă destinație în Grosseto

Orbetello este un mic oraș amplasat într-o zonă îngustă de pământ, care se întinde în mijlocul unei spectaculaose lagune cu același nume. Micuța peninsulă este înconjurată de Laguna Levante și Ponente, „limba” de pământ fiind situată în provincia Grosseto (Toscana) și este înconjurată de splendide plaje de nisip ce alunecă spre Marea Tireniană.

Orbetello

Cu o formă ce amintește de o migdală, Orbetello este conectat la „inima” Monte Argentario cu ajutorul unui baraj artificial – construit în anul 1841. Un oraș dominat din cele mai vechi timpuri de comerțul cu pește, acesta fiind prins în apele puțin adânci ale lagunei. De altfel, o legendă locală pomenește populația din zona, aceasta fiind descrisă ca una „destul de leneșă” – în principal datorită abundenței de hrană pe care o oferea laguna – așa că, ei nu aveau niciodată de ce să se îngrijoreze cu privire la ziua de mâine. Totodată, micuțul orășel pescăresc este renumit pentru rețetele lui delicioase – ce includ peștele și derivatele sale. Dacă îți este foame, cu siguranță trebuie să încerci preparatul „anguila sfumata” (anghilă afumată cu dresing de sare și oțet), un fel de mâncare crocantă și ușor înțepătoare, perfectă pentru un aperitiv servit la apusul soarelui – asocierea perfectă cu priveliștile de neuitat a stolurilor de flamingo ce cuibăresc în lagună. Dacă ajungeți să vizitați Orbetello, cu siguranță o să fiți impresionați de ceea ce veți găsi aici. Străzile încântătoare vă poartă către trecutul său istoric, zidurile antice – locul a fost populat inițial de etrusci – fiind completate în secolul al XVI-lea de către stăpânitorii de moment – spaniolii – aceștia adăugând un port maritim și o fortificație în jurul orașului. De asemenea, nu trebuie să ratați Catedrala Santa Maria Assunta, a cărei fațadă îndrăzneață oferă o superbă dantelă cu ferestre din trandafiri, localnicii menționând că numele localității este un derivat de la această catedrală – marcând un mic oraș Orvieto sau Orvietello.

Orbetello

De asemenea, în lagună o să regăsiți o mică moară – ridicată de spanioli – unul din locurile cele mai fotografiate de aici, construcția fiind poziționată în mijlocul apelor albastre. Peisajul înconjurător este plin de locuri fermecătoare și captivante: portul Talamone merită o vizită; totodată, amplasat în apropierea unei cetăți din secolul al XV-lea, se află un mic sat pescăresc – aici aveți ocazia să vă bucurați de vederi panoramice asupra coastei și peninsulei. O comoară arheologică remarcabilă este Ansedonia, astăzi o renumită stațiune de vacanță, în acest loc fiind escavat orașul roman Cosa – o colonie fondată de Roma în secolul al III-lea i.e.n. Dacă urmați malul râului din apropiere, îndreptăți-vă către Tagliata Etrusca – un canal care străbate un mic canion – aproape de Spacco della Regina, o peșteră adâncă și misterioasă care îți oferă unele dintre cele mai puternice senzații. Pentru cei cu spirit de aventură, regiunea cunsocută pentru peisajele naturale excepționale, oferă trasee de drumeții și parcuri naturale. Orbetello este locul perfect pentru cei care doresc să observe fauna locală, pentru împătitmiții motociclismului și, mai ales, pentru cei care practică sporturi acvatice. În fine, dacă doriți să vă plimbați, în apropiere o să regăsiți orașele Pitigliano, Sorano și Sovana. De asemenea, Viterbo și Lacul Bolsena se află la mică distanță, precum și orașele faimoase ale Toscanei – Pisa, Siena sau capitala Florența.

No Comments

    Leave a Reply