FOOD & WINE

Rocca di Frassinello, istorie și vinuri de calitate

Rocca di Frassinello este o elegantă cramă proiectată de Renzo Piano, creată pentru a garanta producția unora dintre cele mai bune vinuri din regiunea Toscanei. Proiectul a luat naștere din ideea de a transplanta modelul de excelență Castellare di Castellina într-o altă regiune – alegerea fiind regiunea Maremma – pe un teren situat în apropiere de vechiul sat Giuncarico, municipalitatea Gavorrano. O zonă în care s-a născut primul, și singurul până în prezent, al unui proiect mix franco-italian în producția de vin: un acord între Castellare și Domaine Barons de Rothschild.

Rocca di Frassinello

Cele două domenii au adus experiența în cultivarea și vinificarea principalelor soiuri de struguri Sangiovese și a Chateau Lafite în soiurile Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot sau Shiraz. O combinație ce a dus la nașterea unor vinuri premiate, precum Poggio alla Guardia, Sughere di Frassinello, Rocca di Frassinello sau Vermentino. De altfel, Rocca di Frassinello a devenit protagonistul ideii de a crea un vin similar cu Masseto (produs de Tenuta Ornellaia), Maremma fiind locul unde oenologul Alessandro Cellai a dat viață unui un alt vin excepțional: Baffonero. Iar numele spune istoria acestei regiuni: în apropierea podgoriei, bărbați și câini se adună pentru a vâna mistreți, conducătorul hăitașilor primind un nume pe durata vânătorii – Baffonero. Un nume care spune nu numai povestea locului, dar, în același timp, amintește și de frumusețea și eleganța unică a regiunii Maremma.

Rocca di Frassinello

Pentru realizarea cramei a fost ales unul dintre cei mai prstigioși arhitecți din lume – Renzo Piano – el păstrând linia unei crame, dar îmbunătățind funcționalitatea liniei de producție: a acordat atenție utilizării forței gravitaționale în procesul de vinificare astfel încât să se asigure că vinurile produse sunt unele dintre cele mai calitative. De obicei, procesul de vinificație urmează o ordine clasică: de la spațiile de recepție și selecția strugurilor, până la camera de fermentare și baric, ulterior spre zona de depozitare. Renzo Piano a revoluționat acest concept, prin plasarea în centrul zonei de baric, menținând astfel o umiditate și temperatură constantă în mod natural. un alt aspect important îl reprezintă redescoperirea vechilor tradiții din regiunea Maremma, Rocca di Frassinello oferă posibilitatea unor tururi experiențiale – în 2015 fiind inaugurat “Etruscii și Vinul Rocca di Frassinello” – ele având la bază proiectul arhitectului Italo Rota. Descoperirile arheologice – în mare parte recipiente folosite pentru păstrarea și băutul vinului – găsite în timp ce se ridica proprietatea au dus la recuperarea a numeroase artefacte din necropola etruscă San Germano (o zonă de legătură cu zona unde se află crama și una dintre cele mai importante situri arheologice de pe teritoriul vechiului oraș Vetulonia), ele permițând oaspeților să redescopere tradițiile unei populații care cultiva viță de vie pe aceste meleaguri acum aproximativ 3000 de ani.

Rocca di Frassinello

Totodată, în Pavilion – o elegantă sală de bal localizată pe terasă – oaspeții vor fi transportați în lumea Artei Moderne: în 2014, Roca di Frassinello a sărbătorit cea de-a zecea recoltă printr-o expoziție organizată de artistul și fotograful american David LaChapelle, care, după ce a vizitat Rocca di Frassinello, a dorit să-și exprime – prin opera de artă “Rapture of the Grape” – respectul pentru vin și istoria sa, precum și pentru efortul depus în atingerea perfecțiunii – simțit la oamenii angrenați în producția vinurilor de aici (o opera ce a fost donate cramei, ea fiind acum o expoziție eprmanentă în cadrul Rocca di Frassinello). În fine, dacă vă programați o vizită în Toscana, faceți un mic ocol spre aceasta cramă, istoria și vinurile locului constituind o extraordinară experiență pentru fiecare dintre dumneavoastră. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.

No Comments

    Leave a Reply