ART & CULTURE

Siena, arhivele Museo delle Biccherne

Siena. Este anul 1554, 5 octombrie, o zi în care peste 250 de orfani erau expulzați fără dreptul de a reveni din orașul toscan. Aflat sub asediu de peste nouă luni, guvernul Republicii Siena a decretat că cea mai bună cale de a ține piept inamicului este să scape de “Bocche Disutili” (gurile inutile). În lunile următoare, alți patru mii de cetățeni – în mare parte copii, femei necăsătorite și bătrâni – au avut parte de aceeași soartă, ei fiind izgoniți din oraș.

Siena – Interior Museo delle Biccherne

Întocmită meticulous la vremea respectivă, o listă infamă avea să treacă testul timpului, hârtia menționându-i atât pe “Bocche Disutili”, cât și pe “Bocche Utili” – cetățenii Republicii Siena care au primit permisiunea de a rămâne în oraș. O listă care poate fi văzută astăzi la Museo delle Biccherne – Archivio di Stato di Siena. Situat chiar lângă Piazza del Campo, micuțul muzeu este găzduit de Palazzo Piccolomini – o clădire foarte valoroasă în sine, un extraordinar exemplu al stilului Renascentist Florentin.

Siena – Manuscrise din colecția Museo delle Biccherne

De altfel, cuvântul “Biccherna” derive din instituția magistraturii financiare a municipalității Siena care, începând cu secolul al XIII-lea, a început să solicite acoperiri speciale pentru evidența administrativă a orașului. Aceste cărți erau însoțite de numeroase tablouri, realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști sienesi. Timp de secole, coperțile din piele ale cărților de contabilitate au fost pictate rafinat, unele dintre ele fiind realizate de unul dintre cei mai importanți pictori din oraș – Ambrogio Lorenzetti. Îndepărtându-ne de subiectele religioase – preferate în acea perioadă – cele 105 coperți ascund subiecte seculare detaliate, enumerând aici testamentul lui Giovanni Boccaccio sau pasaje din poveștile cetățenilor sienesi menționate în “Divina Comedie” a lui Dante Aligheri.

Siena – Vedere asupra Piazza del Campo

De altfel, cea mai veche carte din muzeu datează din anul 1258. În ce privește Museo delle Biccherne (al cărui site este doar în limba italiană), este deschis de luni până sâmbătă (ora 13:00), cu vizite orare bine stabilite (10, 11 și 13). Pentru a ajunge la muzeu, este necesar să intrați în clădirea Palazzo Piccolomini – situat pe Via Banchi di Sotto nr. 52 – și urcați scările până la etajul 4. Ținând cont că se află în Piazza del Campo, nu uitați să cereți ghidului să vă dschidă ferestrele, o priveliște extraordinară a pieței fiind “recompensa” pentru turul palatului. Detalii AICI.

No Comments

    Leave a Reply