ART & CULTURE

Toscana: muzee, expoziții și galerii de artă

Toscana nu înseamnă doar vinuri, brânzeturi sau castele, provincia oferind numeroșilor săi turiști posibilitatea de a vizita nenumărate muzee sau expoziții. Nenumărate capodopere ale marilor artiști din toate timpurile – de la Leonardo da Vinci și Michelangelo, până la Botticelli, Giotto și Donatello – pot fi vizitate în cadrul muzeelor sau expozițiilor organizate de diferite muzee sau galerii de artă. În funcție de interesele fiecăruia dintre dumneavoastră – pentru istorie, artă sau sculptură – Toscana oferă numeroase opțiuni, expozițiile întinzându-se pe perioade de timp, stiluri sau perioade. Așadar, nu ratați trei dintre cele mai importante expoziții din provincia Toscana!

Modigliani și Aventura Montparnasse

Modigliani și Aventura Montparnasse” – o expoziție care se desfășoară între 7 noiembrie 2019 și 16 februarie 2020 la Muzeul Orașului Livorno, aceasta fiind organizată de orașul Livorno și Institutul Restellini din Paris, alături de implicarea Fondazione Livorno (pegaso.comune.livorno.it/museo). Această expoziție este o ocazie unică de a vedea paisprezece dintre picturile lui Modigliani, precum și douăsprezece desenele care rareori sunt prezentate marelui public. Alături de lucrările lui Modigliani, expoziția oferă și posibilitatea de a admira peste o sută de lucrări din colecția lui Jonas Netter, reprezentând stilul École de Paris. Punctele de reper sunt tablourile unor artiști precum Chaïm Soutine, Maurice Utrillo, Suzanne Valadon sau Andrè Derain, orașul Livorno așteptând acest eveniment de aproximativ un secol. Este orașul în care Amedeo Modigliani a învățat să picteze, el studiind mișcarea Macchiaioli și locul unde pictorul s-a îmbolnăvit grav – urmată de o recuperare miraculoasă – înainte de a pleca la Paris, oraș unde a fost capabil să își exprime imensul său talent artistic.

Leonardo și Mișcarea Perpetuă

Leonardo și Mișcarea Perpetuă” – evenimentul se desfășoară în perioada 10 octombrie 2019 și 12 ianuarie 2020 la Muzeul Galileo din Florența (www.museogalileo.it). Expoziția prezintă contribuția originală la tema “mișcării perpetue” și studiile lui Leonardo da Vinci pe această temă. Manuscrise, texte tipărite și desene (originale sau copii) sunt prezentate alături de reconstrucțiile modelelor realizate de Leonardo de-a lungul vieții, în timp ce videoclipuri și scurtmetraje ilustrează modul în care a gândit și acționat marele artist renascentist. Un dispozitiv multimedia permite vizitatorilor să exploreze – în realitate mixtă – “roțile perpetue” desenate de Leonardo da Vinci în Codex Foster II și Codex Atlanticus.

În căutarea bătăliei de la Anghiari

În căutarea bătăliei de la Anghiari” – un itinerar multimedia prin Palazzo Vecchio ce se desfășoară între 23 februarie 2019 și 31 decembrie 2019 (www.musefirenze.it). Palazzo Vecchio oferă vizitatorilor un itinerar asupra lucrării neterminate – ce redă bătălia de la Anghiari – de Leonardo da Vinci pe epretele Sălii 500, sau Salone dei Cinquecento, în cadrule xpoziției fiind utilizate diferite obiecte legate de opera de artă care sunt conservate în muzeu. Itinerariul începe în Salone dei Cinquecento, locul unde un videoclip povestește istorie celebrei picture în lumina studiilor recente, arătând modul cum aceasta ar fi putut să arate sala în timpul vieții lui Leonardo și modificările operate de-a lungul timpului, evenimentul bucurându-se de implicarea Departamentului de Arhitectură din cadrul Universității din Florența. La etajul superior al muzeului, vizitatorii regăsesc un tablou din secolul al XVI-lea – pe care specialiștii îl consider a fi unul dintre cele mai appropriate de original – ce înfățișează scena central a bătăliei, așa numita “Luptă pentru Standard” – desenată de artistul florentin pe diverse suporturi înainte de începe picture propriu-zisă pe perete. Itinerariul se încheie la Mezzanino, locul a două dintre celebrele grupuri de teracotă din atelierul prietenului lui Leonardo (Rustici), acestea înfățișând scene de luptă inspirate de la Anghiari, precum și o schiță rară din partea central a frescei lui Vasari – ce portretizează “Înfrângerea Pisanilor la Turnul San Vicenzo” –  o mulțime de bărbați și cai care evocă lucrarea lui Leonardo da Vinci.

No Comments

    Leave a Reply