FOOD & WINE

Trufele, prețioasele ingrediente toscane

Trufele sunt unele dintre cele mai bune ingrediente pe care le regăsim în bucătăria toscană, regiunea fiind una renumită pentru producția mare pe care o oferă. Desi toamna este anotimpul prețiosului Tartufo Bianco, există și alte soiuri care cresc în pădure pe tot parcursul anului. Așadar, trufele se încadrează în categoria ciupercilor care cresc sub pământ, în bună simbioză cu rădăcinile copacilor.

Trufe din San Miniato

În peninsula italică există mai mult de douăzeci și cinci de soiuri de trufe, dar doar câteva sunt comestibile și au importanță comercială. Astfel, prima dintre acestea este “Trufa Albă” (Tuber Magnatum), ea fiind culeasă între lunile octombrie/decembrie pe dealurile situate între San Miniato și Siena, precum și în pădurile Val Tiberina, Mugello și Casentino. Trufele sunt culese din zonele deluroase, de-a lungul malurilor râurilor, precum și din zonele joase și umede ale văilor sau a dealurilor orientate spre nord. Mărimile variează, sortimentul oferind o aroma puternică asemănătoare cu brânza fermentată. Cea de-a doua este “Trufa Neagră” (Tuber Melanosporum), ea fiind culeasă între lunile noiembrie/martie – sortimentul fiind unul destul de rar – ea având nevoie de vreme rece sau uscată pentru a crește. Se prezintă cu un gust nu prea înțepător și cu aroma delicată. Cea de-a treia este “Trufa Marzuolo” (Tuber Bochii), ea fiind culeasă între lunile ianuarie/aprilie în regiunile de coastă Pisa, Livorno sau Grosseto. Aceste trufe mai sunt denumite și  Bianchetto, mirosul lor fiind unul deosebit de puternic și cu aroma de usturoi. În ce privește modul de cules, aceste trufe au nevoie de un vânător autorizat, precum și de un câine specializat. De exemplu, în San Miniato puteți allege dintre mai multe tururi organizate, vânătoarea fiind completată de sesiuni de degustare a vinurilor locale. După o dimineață de vânătoare în pădure, oaspeții au ocazia de a experimenta acest prețios aliment într-una din bucătăriile locale. Cel mai cunoscut festival local este “National Exhibition of the White Truffle” din San Miniato, acesta desfășurându-se pe parcursul a patru weekend-uri din luna noiembrie. De-a lungul acestui festival, veți avea ocazia să încercați gustul traditional al rețetelor locale în numeroasele restaurante locale, precum și posibilitatea de a participa la o vânătoare autentică de trufe. De asemenea, mai există și piața trufelor din Crete Senesi din San Giovanni d’Asso (provincia Siena), aici putând să ajungeți cu un tren de epocă. Programul mai include show-uri de gătit, un concurs de brânzerturi și numeroase sesiuni de degustare a produselor locale. A Presto!

 

No Comments

    Leave a Reply