ART & CULTURE

Villa Demidoff, splendoarea grădinilor de’Medici

Villa Demidoff este numele actual al Parco di Pratolino, o proprietate ce a aparținut faimoasei familii de’Medici. Ridicată pe dealurile din apropierea orașului Florența – de-a lungul Via Bolognese, o șosea ce se îndreaptă spre Valea Mugello – moșia din Pratolino a fost cumpărată de Francesco I de’Medici în anul 1568. Legenda spune că Francesco a fost un cadou oferit celei de-a doua soții, Bianca Capello, cu ideea de a fi transformată într-o proprietate de basm.

Parco di Pratolino – Villa Demidoff

Istoria proprietății – Arhitectul ales să construiască villa – și să transforme această zonă sălbatică într-un loc de vis – a fost Bernardo Buontalenti. Astfel, el a construit o splendidă vilă în stil renascentist – care, din păcate, nu mai existăa stăzi – înconjurată de minunate fântâni de apă, grădini pline de plante și flori raffinate. Un mic Versailles în Florența, am putea spune, un teatru al desfătărilor, magnificenței ți petrecerii timpului liber. Parcul din Pratolino a fost cea mai mare dintre moșiile deținute de familia de’Medici, așa cum este ea detaliată de Giusto Utens la “Il Museo di Firenze Com’era”. Proprietatea avea o grădină realizată în stil renascentist, ce se întindea pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare, cu o poartă de intrare în partea nordică, în apropiere de “Fântâna lui Jupiter”. În parc, grajdurile mari erau utilizate și de călătorii care mergeau de-a lungul Via Bolognese. Când Francesco I și Bianca au murit brusc, vila și parcul au fost abandonate de familia de’Medici, ea fiind readusă la viață de Marele Duce Ferdinand al III-lea de Lorena. Însă, vila familiei de’Medici avea să fie distrusă în perioada următoare, parcul fiind transformat într-o spectaculoasă grădină romantică. În anul 1872, parcul avea să fie vândut prințului rus Pavel II Demidoff, el restaurând clădirile proprietății și extinzând una dintre structurile exterioare (rămase din vila originală) într-o vilă care i-a preluat ulterior numele. După o sută de ani, în 1981, Consiliul Provinciei Florența a cumpărat proprietatea pentru a o transforma într-un parc public.

Colosul Apennin – Villa Demidoff

Parco di Pratolino astăzi – este unul dintre cele mai frumoase parcuri din împrejurimile Florenței. Chiar dacă vechea vilă și parcul familiei de’Medici au fost distruse, rămânând câteva monumente din acea epocă, este ușor să ne imagină frumusețea și farmecul acestora. Printre monumentele care datează din perioada Renașterii se află masiva statuie a “Colosului Apennin” (realizată de sculptorul Giambologna între anii 1589 – 1590). Tot aici regăsim o capelă ridicată de Buontalenti, cu un plan hexagonal și loggie; în spatele ei, ultima prințesă Demidoff își doarme somnul etern. Tot aici regăsim Grota lui Cupidon (realizată de Buontalenti) și Fântâna Mugnone (cu statuia lui Giambologna). Monumente care pot fi vizitate doar la cerere, acestea putând fi solicitate direct la administrația parcului. Totodată, parcul este o rezervație natural semnificativă, atât pentru flora, cât și pentru fauna locală. În interior veți întâlni arbori vechi de secole, precum stejari sau cedri, în timp ce o plimbare liniștită pe cărările parcului vă vor scoate în cale cerbi, vulpi și iepuri. Pentru cei care doresc să viziteze parcul, o mențiune important o constituie programul – acesta fiind deschis publicului doar în weekend-uri și de sărbători.

Parco di Pratolino – Villa Demidoff

Cum se ajunge la parc – la Pratolino se ajunge cu ușurință din Florența (aproximativ 11 km din centru) cu mașina proprie sau cu autobuzul. Dacă alegeți mașina pesonală, atunci trebuie să ajungeți în Piazza della Libertà; odată ajunși aici, urmați indicatoarele rutiere către Ponterosso – Via Bolognese, urmând SS65 prin periferiile Lastra, Trespiano, Pian di S. Bartolo sau Montorsoli, înainte de a ajunge în Pratolino (în apropierea parcului regăsindu-se o parcare generoasă). Dacă alegeți să vizitați parcul cu ajutorul transportului public, trebuie să știți că aveți opțiunea ATAF nr. 25 A din Piazza San Marco (țineți cont să alegeți opțiunea “A”, altfel riscați să vă opriți înainte de a ajunge la Pratolino, în Pian di S. Bartolo). De asemenea, mai aveți posibilitatea să alegeți SITA – o companie care oferă servicii către Pratolino – acesta putând fi utilizat din stația principal SMN Piazza Stazione sau CAP cu oprire pe Via Nazionale din Florența.

No Comments

    Leave a Reply